Nu står det tyvärr klart att CBD-olja som tillverkats av lagligt odlad industrihampa, även om den bara innehåller 0,2% THC, ska klassificeras som narkotika. Förädlade hampaprodukter med minsta spår av THC blir därmed olagliga att sälja eller köpa i Sverige. Detta beslut leder nu till att alla de tusentals konsumenter som dagligen använder sig av CBD-olja, eller hampaolja som det också kallas, nu är tvungna att söka efter en CBD-olja helt utan THC.

CBD-olja narkotikaklassat

Läkemedelsverket klassificerade tidigare i år CBD-olja som ett läkemedel vilket medfört försäljningsförbud för de producenter som påstått att CBD-oljan har en medicinsk effekt. Sådana uttalanden får bara göras om produkten är registrerad som ett läkemedel vilket endast läkemedelsföretagen har råd och möjlighet att göra. Även Livsmedelsverket har försökt sätta käppar i hjulet för försäljningen av CBD-olja genom de nya EU-reglerna där cannabinoider betraktas som “novel food” vilket innebär att EU-kommissionen först måste godkänna användningen. Högsta domstolens dom som kom den 18 juni har nu ytterligare försvårat för de konsumenter som använder sig av CBD-olja. Högsta domstolen har beslutat att cannabisolja som innehåller substansen THC ska, även om den framställts av laglig industrihampa med endast 0,2% THC, klassas som narkotika.

CBD-olja som är producerad av lagligt odlad industrihampa har enligt tidigare friande domar i både tingsrätt och hovrätt inte ansetts vara narkotika. Enligt HD anses det dock att undantaget gällande industrihampa endast avser växter av släktet cannabis och inte en beredning som innehåller THC. Alla de konsumenter som idag använder sig av CBD-olja måste nu gå över till att börja använda THC-fri olja istället för att inte riskera att bli åtalade för narkotikabrott.

Det senaste året har det inte varit möjligt att beställa CBD-olja från Wetality som innehåller 0,2% THC, just på grund av att tullen i vissa fall har lagt beslag på produkterna då de ansett att de är narkotikaklassade. Förhoppningen var att när ärendet nu skulle tas upp av HD så skulle vi få det klargjort en gång för alla att CBD-olja med 0,2% THC inte är narkotika, och att beställningarna med dessa oljor till Sverige skulle kunna komma igång igen. Nu blev tyvärr utfallet det motsatta.

CBD-olja utan THC

För de som nu söker efter en THC-fri hampaolja kan vi meddela att Wetality har utvecklat en olja speciellt för den svenska marknaden. Wetality No.08 är helt fri från THC går nu att beställa till Sverige. Hur det blir med Wetalitys övriga produkter är just nu oklart, men för alla de konsumenter som nu måste söka efter en hampaolja utan THC är det glädjande att kunna meddela att Wetality har ett mycket prisvärt alternativ till många andra THC-fria CBD-oljor som finns på marknaden. En flaska på 30ml med 500mg (1,66%) CBD kostar ca 500kr (€47.25). För den som blir medlem hos Wetality, vilket kostar €88/år och som bla innebär att man kan tjäna in bonus på sina egna och andras köp, så kostar oljan 415 kr (€39.25).

Den här oljan kommer i en 30 ml sprayflaska istället för en 10 ml dropper, och en spray ger lika mycket olja som 3-4 droppar. Oljan är utformad på så sätt att en spray med Wetality No.08 ger samma innehåll cannabinoider som en droppe med Wetality No.01.

Läkemedelsverket är såklart positiva till den nya domen. En av anledningarna till detta är att man anser att en fara med CBD-olja är att man inte kan vara säker på vad det egentligen är man stoppar i sig. – Preparat som inte är kontrollerade kan innehålla vilka föroreningar som helst eller så innehåller det inte alls det som påstås. I vissa fall kan man tänka sig att det inte är kontrollerad tillverkning enligt god tillverkningssed.

Med tanke på detta uttalande känns det bra att kunna informera om att Wetalitys produkter självklart är GMP-certifierade vilket innebär just att de lever upp till god tillverkningssed. Detta är något som länge varit en skillnad mellan Wetalitys oljor och andra oljor på den svenska marknaden där man inte på samma sätt vet vad oljan faktiskt innehåller. Wetalitys oljor håller alltid hög kvalitet och kontrolleras regelbundet av tredje part.

Var beställer man THC-fri CBD-olja?

Wetality No.08 går att beställa från Wetality. Vill man läsa mer om oljan så kan man göra det här. För att få hjälp med beställningen eller annan vägledning går det jättebra att kontakta oss på kontakt@hampahalsa.se. Gå gärna med i vår grupp på Facebook Hampa och Hälsa – Wetality Product Users Sweden eller gilla vår sida HampaHälsa för att få råd och hjälp och uppdaterad information om produkterna.

CBD-olja utan THC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *